Az aradi vértanúkra emlékeztek Miskolcon is

Megosztás

Pénteken megemlékezést tartottak a Batthyány emléktáblánál, amelyen az 174 évvel ezelőtt kivégzett aradi vértanúkra emlékeztek.

A szabadságharc évkönyvének lapjai közt a legsötétebb jelzi 1949. október 6-át – kezdte emlékező beszédét Tiborc-Kovács Kinga, a Kossuth Lajos Evangélikus Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium és Pedagógiai Szakgimnázium tagintézmény-vezetője.

– A változó esélyek katasztrófába torkolltak, a magyarok sorsa a szabadságharc leverése után megpecsételődött: vezéralakjainak egy része a hazán kívül keresett menedéket, másik részük fogságba esett, és hosszú sora nyílt meg a vértanúságnak. A túlerő legyőzte a szabadság ügyét, és ahhoz, hogy elkerüljék a további vérontást, 1949 augusztus 13-án Görgei Artúr egész hadseregével megadta magát az oroszoknak. Önként és feltétel nélkül nyújtották a magyarok sorsát Isten kezébe – öntötte szavakba a nemzeti gyászérzetet Tiborc-Kovács Kinga, aki emlékeztetett, nem szabad elfelejteni azoknak az áldozatát, akiknek „az áhított szabadság helyett halál jutott”.

A haditörvényszék elé állított tisztek elleni vád elsősorban fegyveres lázadás volt, amit felségárulásnak minősítettek. A honvédtisztekkel párhuzamosan gróf Batthyány Lajos, az első felelős kormány miniszterelnöke ellen is eljárás indult. A vizsgálat során a vádlottak nem részesültek méltányos eljárásban. A törvényszék 1849. szeptember 26-án valamennyi honvédtisztet kötél általi halálra ítélte. Négy fő ügyében az ítéletet golyó általi halálra „enyhítették”.

Mindannyiunk felelőssége, hogy megőrizzük és átadjuk azokat az értékeket, amiért az aradi vértanúk az életüket adták – hangsúlyozta az tagintézmény-vezető.
A hagyományoknak megfelelően a Batthyány emléktáblánál gyűltek össze a város vezetői, közéleti és kulturális szereplői, valamint a civil lakosság tagjai is fejet hajtottak a vértanúk áldozata előtt.

A miskolci önkormányzat nevében Veres Pál polgármester, Badány Lajos alpolgármester, valamint Ignácz Dávid jegyző helyezte el a megemlékezés virágait.

Koszorút helyeztek el az emléktáblánál Szarka Dénes, Erdei Sándor Zsolt, Borkuti László, Mokrai Mihály és Révész Péter önkormányzati képviselők, valamint Hegedűs Andrea országgyűlési képviselő is lerótta tiszteletét a nemzeti hősök előtt.   

Ha szeretne tájékozott és jól értesült lenni, de messzire elkerülné a propagandát, iratkozzon fel hírlevelünkre!

Forrás:Minap.hu

Kapcsolódó cikkek